Mieke Onis: docente ZoNoors

Vanaf 1977 komen mijn man en ik regelmatig in Noorwegen, eerst met z’n tweeën en daarna met onze drie kinderen. Vakantie vieren in het hoge noorden was en is nog steeds heel belangrijk voor ons.

In 2004 zijn we naar Stordal in Noorwegen geëmigreerd. Twee jaar heb ik daar op het kinderdagverblijf (Andershaugen) en op de school (Stordal Skule) gewerkt als assistent en invalleerkracht. Ook gaf ik een aantal Nederlandse kinderen moedertaalonderwijs. Zowel voor als na de tijd in Noorwegen heb ik in Nederland als groepsleerkracht, remedial teacher en internbegeleider op verschillende basisscholen gewerkt in de gemeenten Ruurlo, Zutphen, Lochem, Vorden en Twello.

We zijn heel actief geweest met het leren van Noors, met name Bokmål. Het toeval wilde dat we in een gebied gingen wonen waar Nynorsk werd gesproken en dan ook nog een dialect. Het leren van de taal samen met de kinderen op het kinderdagverblijf (Barnehage) en de school ging vanzelf. Het Bokmål blijft voor mij de basis. Na onze emigratie zien we Noorwegen als ons ‘tweede vaderland’.

Mieke ZoNoors 2024 klein

In 2012 ben ik gestart met ZoNoors. De afgelopen jaren zijn mijn cursussen verder ontwikkeld om zo prettig mogelijk Noors te leren en deze in de praktijk te gebruiken. Mijn cursisten hebben verschillende redenen om Noors te leren, zoals emigratie, familie/vrienden in Noorwegen, werk (expat) of vakantie.

Wonen en werken in Stordal Noorwegen

'Op weg naar het land van je dromen'

Dat was de kopregel boven een artikel over onze emigratie naar Noorwegen in de Stentor (regionaal dagblad) van september 2003. Veertien keer waren we er al op vakantie geweest, met de kinderen, sinds 1977. Noorwegen is een beetje ‘ons’ land, toch? Noorwegen: tien keer groter dan Nederland, ruim 4,5 miljoen inwoners. Meer bos dan stad, meer fjord dan dorp. Noorwegen ontvolkt. Noorwegen heeft mensen nodig, initiatiefrijke mensen.

Met onze nieuwsbrief (PM-nieuws) konden we al onze belevenissen in Stordal Noorwegen delen met familie, vrienden en kennissen. Wil je ze lezen? Klik dan op onderstaande foto's om de pdf's te downloaden:

In 2004 en 2005 woonden we in Stordal, Noorwegen. Mijn man startte destijds een eigen bedrijf (OnisMedia) en samen hebben we met de gemeente Stordal een toeristenkantoor opgezet, het Stordal Turistkontor.

We zijn terug verhuisd naar Nederland, omdat onze eerste kleinzoon werd geboren. Hem vanaf de webcam te zien opgroeien vonden we niet zo’n goed idee. Ons motto is altijd geweest: we gaan het avontuur aan en zien wel hoever we komen. Het heeft ons heel veel gebracht. We spreken Noors, hebben Noorse vrienden gemaakt en het echte leven in Noorwegen geproefd.

Ik bel en sms nog steeds met grote regelmaat met een vriendin (een collega van school). Zo houd ik mijn Noors bij en blijf ik op de hoogte van het reilen en zeilen in Stordal. Heerlijk vind ik dat. We gaan regelmatig terug naar Stordal. We bezoeken, zowel in de zomer als in de winter, ook andere plekken in Noorwegen.

PM-NIEUWS: onze nieuwsbrieven vanuit Noorwegen

Wonen en werken in Noorwegen

Wil je meer weten over wonen en werken in Noorwegen? Kijk dan eens op www.norsk.nl.
Placement AS (waaronder norsk.nl valt) is in 2003 opgericht door Gert Rietman en Janet Roelofs, die sinds 1997 in Noorwegen wonen en hebben uitstekende contacten met een uitgebreid zakelijk netwerk in Noorwegen. Het kantoor van Placement is gevestigd in de gemeente Ørskog in Noorwegen.

Deze website maakt gebruik van cookies.   Privacy statement

ga verder